Dezinformační operace

kuba

Jakub Janda

Zástupce ředitele pro politické záležitosti

E-mail: janda@evropskehodnoty.cz

Twitter: www.twitter.com/_JakubJanda

TÉMATA:

• jednání českých politiků a institucí EU
  • zahraniční a bezpečnostní politika ČR
  • obrana liberální demokracie
  • kremelská dezinformační kampaň

PROFIL: V rámci think-tanku Evropské hodnoty řídí projekty věnující se boji proti kremelské propagandě a obraně liberální demokracie. Ve Slovak Security Policy Institute působí jako Associate Fellow. Je členem redakční rady expertního portálu AntiPropaganda.sk.

Veronika Víchová

Seniorní analytička

E-mail: vichova@evropskehodnoty.cz

Studuje obory Evropská studia a Mezinárodně-obchodní studia na Masarykově univerzitě v Brně. Do think-tanku Evropské hodnoty nastoupila jako stážistka koncem roku 2014 a nyní působí jako juniorní analytička v pracovní skupině pro zahraniční otázky Evropské unie a v projektu Kremlin Watch. Zároveň je členkou týmu Evropské hodnoty Brno. Kromě problematiky informační války se zaměřuje také na Blízký východ, jaderné odzbrojování a Ukrajinu. K projektu Kremlin Watch se rozhodla přidat zejména proto, že šíření pro-kremelských a jiných dezinformací v Česku nabývá nepřijatelných rozměrů. Jedním z nejefektivnějších způsobů, jak tomuto problému čelit, je pokoušet se tyto mediální lži uvádět na pravou míru a informovat o událostech u nás i v zahraničí v objektivním duchu. Píše publikace v češtině angličtině.

maca

Roman Máca

Analytik

E-mail: roman.maca@evropskehodnoty.cz

Telefon: +420 773 644 620

• Kremelská dezinformační kampaň
  • Ruská mediální scéna

PROFIL: Dlouhodobě působí v oblasti bezpečného užívání internetu a nových médií. Jeho zájmovou oblastí je rovněž problematika mediální propagandy, dezinformací, hoaxů apod. s důrazem na ruské a proruské aktivity. Spolupracuje s veřejnými i soukromými institucemi, účastní se řady národních a mezinárodních projektů, přednáší a publikuje na svém blogu a na portálech manipulatori.cz a neovlivni.cz. Vystudoval obor mezinárodní rozvojová studia na Univerzitě Palackého. Mluví anglicky, rusky a německy.

lenka

Lenka Víchová

Seniorní analytička a ukrajinistka

E-mail: lenka.vichova@evropskehodnoty.cz

Telefon: +420 774 236 916

• Kremelská dezinformační kampaň
  • Dění na Ukrajině

PROFIL: Ukrajinistice se věnuje od svých studií na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. Je realizátorkou projektu a redaktorkou Ukrajinského žurnálu. Dále je členkou Asociace ukrajinistů ČR a externě spolupracovala s Charitou ČR a Mezinárodní organizací pro migraci. Kromě češtiny hovoří ukrajinsky, rusky, či polsky.